Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat un volum total nou finantat in valoare de 242,862 milioane de euro, in scadere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului trecut, conform datelor publicate marti de Asociatia Societatilor Financiare – ALB Romania.
“Printre efectele care au dus la aceasta scadere se numara aplicarea taxei de mediu, intarzierea programului Rabla din primele luni ale anului, dar si lipsa de incredere in investitii din aceasta perioada”, a declarat Antoaneta Curteanu, presedintele Asociatiei.
Finantarile acordate in trimestrul 1 al anului 2013 s-au indreptat catre diverse domenii, cel al mijloacelor de transport ramanand in continuare cu o pondere majoritara de 71% (173 milioane euro) in comparatie cu finantarea echipamentelor in pondere de 25% (61 milioane euro) si a sectorului imobiliar cu o pondere de 4% (9 milioane euro).
In domeniulfinantarii mijloacelor de transport se observa pastrarea unui interes constant al pietei in finantarea majoritara a autoturismelor (61%) urmata de finantarea vehiculelor comerciale grele (peste 3,5 tone - 25% ) si a vehiculelor comerciale usoare (sub 3,5 tone - 14%).
In contextul economic si politic al anului 2013 finantarea echipamentelor agricole este in crestere de la 16% la 17% in trend similar cu finantarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (crestere de la 5% la 6%).
Finantarea tehnologiei din domeniul electronicelor a atins o cota remarcabila de 24%. In acelasi context mentionat, ponderea finantarii altor sectoare industriale este in scadere dupa cum urmeaza: sectorului constructiilor de la 25% la 18%, domeniul industriei metalurgice de la 18% la 7%, linii tehnologice ale industriei alimentare de la 8% la 2%.
Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta