Cei care vor să divorţeze şi decid să facă acest lucru la primărie vor trebui să scoată mai mulţi bani din buzunar. Conform unor noi prevederi legislative, toate primăriile trebuie să stabilească o taxă de divorţ de minimum 500 lei. Cuantumul maxim este de 600 de lei şi este stabilit de fiecare consiliu local în parte. Noua taxă este percepută încă de la începutul lunii mai, la unele primării majorându-se chiar şi de cinci ori.
Taxa a fost stabilită prin modificări aduse Codului Fiscal şi toate primăriile trebuie să practice această taxă de 500 lei, având şi posibilitate majorării cuantumului cu 20%. Taxa pe divorţ administrativ era deja stabilită şi încasată de unele primării, cuantumul variind de la o unitate la alta. De exemplu, la primăria Târgu Cărbuneşti, taxa pe divorţ administrativ era de 200 de lei însă, din luna mai se practică noul tarif. „Datorită unei prevederi legislative, am majorat taxa de divorţ amiabil la 500 de lei. Din punctul meu de vedere, să am cât mai puţine divorţuri. De la începutul anului, am avut foarte puţine, sunt multe degetele de la mână”, a declarat Mihai Mazilu, primarul din Târgu Cărbuneşti.
La Târgu Jiu era cea mai mică taxă
Autorităţile locale din Târgu Jiu au aprobat prin şedinţă de consiliu local majorarea taxei de divorţ. Cei care decid să pună capăt căsniciei la primărie trebuie să plătească acum de cinci ori mai mult faţă de cuantumul achitat de cei care au solicitat acest lucru din 2010 şi până în prezent. Câţiva solicitanţi au achitat deja noua taxă. „Prin lege s-a stabilit că se majorează, până acum era stabilită doar prin hotărâre de consiliu local. Era normal să fie aplicată şi de către noi. Noi am majorat taxa pe divorţ administrativ de la 100 la 500 lei. Oricum, faţă de instanţă sau faţă de notar tot este mai convenabil pentru cetăţeni. Totul se soluţionează în 30 de zile, fără termene, fără nimic