Bogdan Botezatu, senior E-Threat Analyst la compania românească de securitate Bitdefender, a realizat un ghid de protecţie împotriva viruşilor care ameninţă dispozitivele cu sistem de operare Mac OS X, în contextul unui atac informatic de săptămâna trecută.
Cea mai mare preconcepţie despre produsele Apple este că ele nu sunt afectate de viruşi. Acest lucru nu este adevărat, singurul motiv pentru care incidentele sunt mai puţine fiind faptul că dispozitivele cu Mac sunt mai puţine, iar creatorii de viruşi se concentrează spre producţia de masă.
Când vine vorba de securitate, puţine sisteme de operare se bucură de reputaţia Mac OS X. Cu toate acestea, numărul incidentelor de securitate care-i vizează pe utilizatorii OS X a crescut considerabil în ultimii doi ani, odată cu creşterea popularităţii sistemului de operare de la Apple.
Iată sfaturile lui Bogdan Botezatu privind protecţia împotriva viruşilor de pe Mac OS X:
Viruşii de Mac OS X există
Nu e doar o găselniţă, viruşii de Mac OS X există şi provoacă pagube similare cu viruşii de Windows. Incidentul de securitate de săptămâna trecută cauzat de virusul KitM este un exemplu elocvent de malware proiectat pentru spionaj la cel mai înalt nivel. Virusul a fost găsit pe laptopurile unor activişti pentru drepturile omului din Angola şi Germania. Faptul că vine semnat digital cu cheia unui dezvoltator verificat de Apple îl ajută să treacă de mecanismele de securitate furnizate împreună cu sistemul de operare.
Apariţia lui MAC.OSX.Backdoor.KitM.A nu e un exemplu izolat: în septembrie 2011, virusul Flashback a făcut aproximativ 600.000 de victime în câteva zile. Odată instalat, virusul deschide un backdoor prin care atacatorul poate prelua controlul asupra sistemului victimei.
Soluţie: Blocaţi instalările de aplicaţii nedorite prin setarea opţiunii Allow applications downloaded from