Medicii din Târgu Mureş reclamă că nu sunt lăsaţi să facă transplanturi de ficat şi de rinichi, deşi îndeplinesc condiţiile necesare şi au echipe specializate. Aceştia dau vina pe anumite persoane din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant că blochează autorizarea, „pentru a conserva monopolul anumitor membri ai agenţiei”. Sursa: ADI PÎCLIŞAN
Directorul medical al Spitalului Clinic Judeţean Mureş, dr. Ladislau Schwartz, a declarat, în cadrul dezbaterii „Târgu Mureş - Oraş Medical”, că echipa sa era pregătită încă din anul 1996 pentru a efectua transplant renal la Târgu Mureş.
„Târgu Mureş este un centru medical cunoscut, ne vin bolnavi din toată ţara, cel puţin factorul uman este cel care ne deosebeşte de alte spitale, vorbim frumos cu bolnavii, putem să-i vindecăm şi cu cuvântul - dar este această Agenţiei Română de Transplant. Noi am înaintat actele ca să facem de acum trei ani de zile transplant hepatic. Aşa cum s-a spus, transplantul hepatic este mai mult o problemă vasculară, nu este o problemă de tehnică. Dotări avem. Ni s-a răspuns - eu consider că unii au făcut monopol din această chirurgie - că nu avem un colectiv cu suficientă experienţă în a face transplant. Îmi pare rău, nu ştiu ce înseamnă câtă experienţă trebuie să ai, dar uneori văd rea voinţă din partea celor care răspund de transplant în România”, a declarat prof. univ. dr. Constantin Copotoiu, şeful Secţiei Chirurgie I din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş.
Dezbaterea 'Târgu Mureş - Oraş Medical' a fost iniţiată de primarul din Târgu Mureş, dr. Dorin Florea, în ideea relansării vieţii medicale şi spulberării 'miturilor' create în jurul unor personaje cum că numai unii medici, în anumite centre universitare, pot să efectueze transplanturi de organe.