INTERVIUDirectorul general al celei mai vechi fabrici de confecţii din municipiul Botoşani spune că acest domeniu se confruntă cu o problemă în cee ce priveşte forţa de muncă. Din acest motiv, fabricile de confecţii, s-au reorientat către forţa de muncă din mediul rural, asigurând transportul oamenilor de la zeci de kilometri.
Chiar dacă acest sector nu mai este atât de atractiv, Mihai Tincu spune că Botoşaniul a rămas în topul naţional al confecţiilor şi are cei mai mulţi salariaţi din România.
Cum a afectat criza sectorul confecţiilor?
E o perioadă, nu chiar atât de plină ca în alţi ani, când în confecţii erau aproximativ un milion de oameni, la nivel naţional. Anumite lucruri, atât pe plan internaţional cât şi intern, au dus ca la ora actuală să fie cel mult 200.000 de oameni în confecţii. Sunt chestiuni de ordin macroeconomic, sunt consecinţele unei politici făcute de China şi produsele făcute acolo. Exporturile din China au fost la preţuri mult mai mici decât cele care se puteau face în România şi în Europa. La toate acestea, s-a mai adăugat creşterea preţului utilităţilor în estul Europei iar asta a dus la o cădere a industriei confecţiilor din România.
„Existenţa asta a noastră este o luptă dură, un fel de sport sângeros. Aparent, lucrurile sunt simple dar e o luptă foarte dură cu concurenţii din alte ţări”
Cum stă Botoşaniul din acest punct de vedere?
Botoşaniul are la ora actuală cel mai mare număr de salariaţi din confecţii şi textile, din România. În Botoşani a rămas un număr semnificativ de fabrici care lucrează pentru producţia de lux, producţie care este plătită altfel decât produsele de masă. Existenţa asta a noastră este o luptă dură, un fel de sport sângeros. Să rămâi tu pe piaţă şi să te lupţi cu cel care ţine yuan-ul jos doar ca exporturile să-i meargă. Uşor, uşor lumea îşi revine. Nici China nu mai e