Peste 5.700 de profesori, 200 de şcoli, 1.270 de calculatoare, camere web în toate şcolile, chiar şi în cele gimnaziale mai îndepărtate, acestea sunt doar câteva dintre resursele implicate în susţinerea examenelor naţionale, de Bacalaureat şi evaluare, din vară.
Prof. dr. Camelia Gavrilă, inspectorul şcolar general, a prezentat ieri o situaţie a învăţămâtului ieşean, centrată pe examenele naţionale, în cadrul Colegiului Pefectural al judeţului Iaşi. „La acest moment, simulările sunt terminate, analizele au fost făcute, am verificat dacă au ajuns informaţiile la părinţi, dacă sunt desfăşurate în mod constant orele de pregătire pentru elevii slabi, orele de consultaţii pentru elevii mai buni. Am constatat o creştere gradată a procentului de promvabilitate, dovadă că, de la lună la lună, pe măsură ce au avut loc cele trei simulări, s-au mobilizat energiile elevilor, astfel încât pregătirea este relativ bună. Sigur că examenul conţine doza lui de imprevizibil, faptul că pot fi subiecte pe placul lor sau mai puţin, concentrarea trebuie să fie foarte bună. Constatăm cu certitudine că şi acest examen va fi la fel de serios şi de riguros organizat, camerele web au fost verificate, logistica”, a precizat şefa ISJ Iaşi.
O noutate a Bacalaureatului din acest an este diferenţierea subiectelor la matematică şi română, în funcţie de profilul liceului. „Un lucru bun s-a întâmplat în metodologia de anul acesta, în sensul că vor fi diferenţiate subiectele la matematică pentru toate tipurile de profile. Erau un modul de tip 1 şi un modul de tip 2, pentru matematică-informatică şi celălalt pentru ştiinţe şi liceele tehnologice. Liceele tehnologice vor avea un modul special, bănuim că va fi de dificulate mai redusă, iar în privinţa limbii române, clasele de filologie vor avea subiectele nuanţate, aşa cum demult s-a comentat că, pentru echitate, ar trebui ca la filologie