Criza economică, care nu se mai termină, veniturile tot mai mici ale turiştilor români, îi determină pe tot mai mulţi hotelieri să investească în hosteluri, cazarea în dormitoare comune cu mai multe paturi simple sau paturi etajate, cu plata per pat ocupat.
Astfel, la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa a fost depus proiectul „Construire imobil tip Hostel”, în vederea obţinerii acordului de mediu. Viitorul hostel va fi amplasat în oraşul Eforie Nord, zona Sind, strada Mihai Eminescu, nr. 41-42. Titularii proiectului sunt Stelică Mareşancu şi Gh. Mareşancu. Acesta nu ar singurul hostel de pe litoralul românesc, unde se mai află Benida din Eforie Nord, Atlantic 1 din Neptun, Sailor din Mangalia, Lemon din Costineşti, Casa de la Mare din Mamaia Nord, Madera din Vama Veche, Mignon din Mamaia, Atlantic 4 din Neptun, Oltenia din Eforie Sud, Iunona din Costineşti.
Ce este un hostel?
Un hostel, cunoscut şi ca hotel pentru tineret este o unitate de cazare pentru turiştii cu buget restrâns, în general tineret, având dormitoare şi băi comune. Acest tip de turism oferă cazarea în dormitoare comune cu mai multe paturi simple sau paturi etajate, cu plata per pat ocupat. Ministerul Turismului din România defineşte hostel-ul ca fiind „structura de primire turistică cu o capacitate minimă de 3 camere, garsoniere, sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, în spaţii amenajate, de regulă, în clădiri cu altă destinaţie iniţială decât cea de cazare turistică.” Specific hostel-urilor este cazarea în dormitoare comune cu mai multe paturi. Servicii caracteristice hostel-urilor sunt posibilitatea de gătire şi păstrare a hranei în bucătării comune, complet echipate, accesul la maşini de spălat şi uscat rufe, internet, recepţie 24h, activităţi de socializare şi autogospodărire.
Puţină istorie
Acest tip