Amenajarea sondelor de explorare în localităţile Popeni, Siliştea şi Păltiniş, din judeţul Vaslui, a atras mari nemulţumiri în rândul populaţiei, motiv pentru Agenţia pentru Protecţia Mediului Vaslui a decis să se consulte cu populaţia cu privire la acest aspect.
Potrivit unui comunicat de presă remis de către agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Vaslui, decizia a fost luată în urma mai multor observaţii, sesizări şi comentarii făcute atât la adresa instituţiei, cât şi în materialele de presă.
„În baza Hotărârii Guvernului numărul 445 din 2009, privind evaluarea impactului anumitor proiecte publice şi private asupra mediului şi a Ordonanţei de Urgenţă numărul 57 din 2007, privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice, APM a decis, ca urmare a consultărilor desfăşurare în cadrul comisiei de analiză, că toate cele trei proiecte al căror titular este SC Chevron Romania Explotion and Production se supun evaluării impactului asupra mediului, la solicitarea Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice'', a declarat Mădălina Nistor, directorul APM Vaslui.
Astfel, publicul interesat poate înainta comentarii şi observaţii la proiectele deciziilor de încadrare în termen de cinci zile de la data publicării anunţurilor în presă sau la sediile primăriilor, dar mai poate depune, de asemenea, şi propuneri în ceea ce priveşte conţinutul raportului privind impactul asupra mediului, în termen de zece zile.
Aseară, 27 mai, aproape 1.000 de persoane au organizat un miting de protest în municipiul Bârlad prin intermediul căruia şi-au arătat nemulţumirea faţă de metoda de fracturare hidraulică a gazelor de şist. Oamenii ieşiţi în stradă au cerut demsia primarului din oraşul rulmenţilor, Constantin Constantinescu, a deputatului Adrian Solomon, dar şi a premierului Victor Ponta.