Persoanele cu autism din județul Bacău și familiile acestora pot beneficia de asistență de specialitate, gratuită, în cadrul Centrului de consiliere și asistență pentru persoane cu autism – Bacău. Centrul oferă intervenții personalizate fiecărui beneficiar, în funcție de vârstă, felul specific în care a fost afectat de această tulburare și disponibilitatea sa și a familiei sale de a participa la sesiunile de lucru.
Centrul este deservit de personal specializat – psihologi și/sau psihopedagogi instruiți în lucrul cu persoane cu autism.
Aceștia evaluează fiecare caz nou în parte și, împreună cu familia, realizează un plan de intervenție, pe termen mediu sau lung, în funcție de nevoile fiecăruia. Sesiunile de lucru sunt, după caz, atât individuale cât și de grup. Psihologii de la Centru fac, de asemenea, recomandări pentru servicii conexe și oferă consiliere părinților și familiilor persoanelor cu autism.
Până în acest moment, la Centrul de consiliere și asistență pentru persoane cu autism din Bacău, beneficiază de asistență 27 copii, cu vârste cuprinse între 3 și 11 ani.
Chindriş Alina, Coordonatorul acestui centru, declară: “Centrul de consiliere și asistență pentru persoanele cu autism oferă servicii de evaluare, intervenţie, recuperare, consiliere şi asistenţă specializată, copiilor și tinerilor cu autism precum şi familiilor acestora. Beneficiarii centrului sunt copii cu domiciliul în judeţul Bacău, care participă la şedinţe de recuperare săptămânale, individuale sau de grup. În prezent, în cadrul centrului îşi desfăşoară activitatea 3 specialişti perfecţionaţi în terapii specifice cognitiv comportamentale. În contextul deficitului de servicii specializate, Centrul de consilere și asistență pentru persoanele cu autism este un sprijin real pentru copiii și tinerii diagnosticați cu tulburări din spectrul autist și familiile acestora