Pentru împrumuturile atrase în trecutul apropiat, Guvernul a plătit dobânzi de 4,38 miliarde de lei din ianuarie până în aprilie, reiese din datele privind execuţia bugetară anunţate de Ministerul Finanţelor.
În anii crizei, statul a devenit cel mai „flămând“ client al băncilor, împrumutându-se cu o frecvenţă nemaiîntâlnită ce se ridica la peste un miliard de lei pe lună. Dacă atunci consecinţele erau resimţite de firme, care – în cea mai mare măsură – au rămas fără finanţarea băncilor, acum efectele se văd în bugetul de stat.
În 2013 ne-au potopit scadenţele şi iată că în primele patru luni din acest an Guvernul a cheltuit numai cu dobânzile bancare 4,38 miliarde de lei, potrivit datelor privind execuţia bugetară anunţate de Ministerul Finanţelor. Adică aproape un miliard de euro, nivel care nu a mai fost atins în perioada postdecembristă.
Un calcul simplu arată că am plătit doar pentru dobânzile acumulate prin împrumuturile din ultimii ani mai mult de un miliard de lei pe lună sau 36,5 milioane de lei pe zi, în cele 120 de zile ale perioadei ianuarie-aprilie 2013. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, Guvernul plătise 3,9 miliarde de lei în contul dobânzilor, respectiv 32,9 milioane de lei pe zi.
Încotro ne îndreptăm? Datele anunţate ieri de Banca Naţională a României arată că soldul creditului guvernamental a scăzut în intervalul aprilie 2012 - aprilie 2013 cu 10,2%, până la 72,7 miliarde de lei. Ceea ce înseamnă că în viitorul apropiat vom avea cheltuieli ceva mai mici cu dobânzile. Până atunci însă, trebuie să treacă scadenţele sosite în contul împrumuturilor din trecut.
Accize mai mari, încasări mai bune la buget
În perioada analizată, încasările din impozitul pe venit şi din contribuţiile de asigurări sociale au crescut (+11%, respectiv +5,9%) datorită creşterii veniturilor salariale, ca urmare a măsurilor de reînt