În ultimul trimestru din 2012, raportul valoric a devenit de 50-50% între cele două tipuri de comerţ
Discounterii atrag clienţi prin campanii de reduceri şi produse sub marca proprie
Comerţul modern a devenit anul trecut egal în cotă de piaţă cu cel tradiţional; astfel, din punct de vedere valoric, raportul a devenit 50-50%, în contextul extinderilor masive a reţelelor de magazine, a campaniilor promoţionale, de promovare, dar şi prin produsele vândute sub marcă proprie.
Potrivit unui raport realizat de compania de cercetare de piaţă GfK România, imaginea comerţului modern este în continuă schimbare şi în 2013. "Jucătorii de pe piaţa de retail din România îşi fac din ce în ce mai mult simţită prezenţa, atât printr-un număr mai mare de magazine, cât şi prin acţiuni de promovare intensă în media. În 2012, aceste acţiuni s-au reflectat într-o creştere a comerţului modern cu un punct procentual faţă de anul anterior, atrăgând 49% din valoarea totală a pieţei de FMCG (bunuri de folosinţă imediată) pentru consumul de acasă. În ultimul trimestru al anului 2012, raportul dintre comerţul modern şi cel tradiţional a ajuns la 50/50 în valoare", afirmă autorii studiului, într-un comunicat remis, ieri, redacţiei.
Un aport important în această evoluţie l-au avut reţelele de magazine de tip discount (magazine cu reduceri - n.r.) care au reuşit să crească valoarea segmentului de piaţă pe care activează cu 11%, acoperind la finele lui 2012, aproximativ 9% din cheltuielile gospodăriilor din România pentru bunuri de larg consum. Analiza ia în considerare evoluţia Penny Market, XXL Mega Discount şi Lidl, fără Profi care s-a repoziţionat în supermarket începând cu februarie 2012.
Totodată, studiul arată că 6 din 10 gospodării din România şi-au făcut cumpărăturile cel puţin o dată din discounteri, iar frecvenţa medie de cumpărare este de două ori pe lun