Pretul carnii de porc va fi majorat cu 12-15% pana la sfarsitul anului, din cauza costurilor pe care producatorii trebuie sa le suporte pentru achizitia de furaje, potrivit producatorului si distribuitorului de carne ambalata Carmolimp. Cresterea pretului carnii de porc de pe piata locala este iminenta in acest an, avand in vedere trendul crescator al costurilor pe care producatorii trebuie sa le suporte pentru achizitia de furaje, dar si schimbarilor legislative la nivelul Uniunii Europene.
"Crescatorii si procesatorii au amanat scumpirea produselor din carne de porc pentru a evita scaderea si mai mare a consumului, asumandu-si cresterile de pret la furaje si la utilitati. Multi dintre procesatori nu mai pot sustine aceste cresteri, astfel ca vor opera majorari de pret la raft. Estimam ca pana la finele anului cresterile vor fi de 12-15%, iar in perioada imediat urmatoare vom vedea cresteri de pana la 7%", a declarat marti, intr-un comunicat, Olimpiu Soneriu, directorul general al Carmolimp.
Potrivit producatorului de carne, pana la recolta din acest an pretul furajelor va continua sa creasca, materia prima provenind din stocurile aflate in scadere. In acelasi timp, pentru lunile iulie-august este anuntata o perioada secetoasa, care va afecta in special culturile de porumb, principala planta furajera utilizata in cresterea porcilor. Acestora li se adauga si cresterea preturilor la porcii mici pe care fermierii romani ii cumpara din Europa de Vest.
"Uniunea Europeana are in vedere, de asemenea, implementarea directivelor cate reglementeaza spatiul minim pe cap de animal sau de pasare. Procesatorii vor fi nevoiti sa implementeze aceste directive, astfel ca vor fi nevoiti sa investeasca in adaptarea fermelor la noile conditii. Este de asteptat ca productia sa scada in urma introducerii acestor masuri din a doua parte a anului", a m