România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidenţa infecţiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecţie cu transmitere sexuală.
Aproape doi din 10 tineri cred că o persoană nu e infectată cu boli cu transmitere sexuală dacă nu prezintă niciun simptom vizibil.
Infecţiile cu Transmitere Sexuală sunt în continuare o prioritate la nivelul OMS deoarece există în continuare o incidenţă crescută la nivel mondial, unde se estimează că există 340 milioane de cazuri noi de sifilis, gonoree, la ambele sexe. Şi vorvim despre vârste cuprinse între 15 şi 49 ani, spune reprezentantul OMS pentru România,. Victor Olsavszky, citat de Agerpres.
Informaţiile privind dimensiunea reală a problemei sunt limitate, deoarece supravegherea epidemiologică este neglijată în multe ţări sau este subfinanţată, explica dr. Victor Olsavszky.
Chiar în regiunea europeană nu toate ţările membre colectează date despre aceste boli.
"Dacă comparăm România cu media UE şi media regiunii (atât la sifilis, cât şi la gonoree) se poate constata o scădere sub media UE, tendinţa fiind în continuare de scădere. Acest fapt îmbucurător trage totuşi un semnal privind supravegherea şi modul de raportare al cazurilor. În contextul liberei circulaţii în cadrul UE este necesară o întărire a supravegherii epidemiologice "atrage atentia Victor Olsavszky.
Potrivit presedintelui Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, din 2002 cazurile de sifilis şi gonoree, cele mai cunoscute infecţii bacteriene cu transmitere sexuală, au scăzut.
Sifilisul rămâne o problemă în condiţiile în care se înregistrează un număr important de cazuri la populaţia activă sexual.
"Numărul cel mai mare de cazuri se înregistrează la grupa de vârstă 15 - 45 de ani ajungând la un maxim de 30 de cazuri la 100 000 de locuitor