În Cetatea Vauban din Alba Iulia, cafeaua și băuturile răcoritoare se beau sub acoperiș, fie vară, fie iarnă. Asta nu din cauză că albaiulienii nu ar prefera relaxarea sub cerul liber, ci pentru că în municipiul-cetate terasele întârzie să fie deschise. Deși au trecut deja aproape trei luni în care temperaturile de afară indică peste 25 de grade Celsius, pe traseele fortificației Vauban nu se vede nici picior de umbrelă sau mobilier de terasă, iar de vină pentru asta nu sunt patronii, ci administrația locală, care nu mai contenește, de luni bune, să finalizeze închirierea terenurilor aferente acestora. Licitația, “bat-o vina”, mănâncă nervii proprietarilor de terase și timpul reprezentanților primăriei, dar, în lipsa acesteia, Şanțurile Cetății rămân pustii.
Dacă la sfârșitul lunii aprilie, consilierii locali ai municipiului au reușit să aprobe caietul de sarcini al licitației și contractul-cadru, aruncând o rază de speranță asupra problemei, în mijlocul lunii mai, vestea privind data licitației încă nu a venit. Cunoscute până la această dată (și este deja aproape începutul lunii iunie) sunt doar cele 13 locaţii în care vor fi amplasate “trăsuri de epocă”, în zona Obeliscului și a Porții a III-a, pe marginea Pieții Cetății, lângă Clădirea Ierihon, în apropierea Catedralei Reîntregirii și a Catedralei Romano-Catolice, unde se pot comercializa produse alimentare ce nu necesită preparare, inclusiv produse de patiserie şi cofetărie, produse artizanale de tip suveniruri sau cele care marchează evenimente, festivaluri cu tematică, sărbători religioase sau laice, lucrări de artă proprii ale artiştilor plastici, presă, cărţi, materiale de prezentare şi promovare a Cetăţii şi a oraşului Alba lulia, flori.
Dintre acestea, patru locaţii, în apropierea celor două catedrale, sunt rezervate produselor artiştilor plastici şi ale artizanilor. Nici pentru acestea nu a