Afacerista doljeană Lili Maria Schutz a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare în dosarul „Regina Serelor”. Fost consilier judeţean PSD Dolj şi candidată la Senat din partea PP-DD, Schutz a fost trimisă în judecată în decembrie 2007, fiind acuzată că a prejudiciat statul cu peste 5.000.000 de euro.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au stabilit că Lili Maria Schutz, cu ajutorul partenerului de afaceri Ion Dascălu, al lui Corneliu Popa, ex-preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al Agenţiei pentru Domeniile Statului Bucureşti (ADS), şi Mihai Ciobanu, şeful Direcţiei de Urmărire Contracte din cadrul aceleiaşi instituţii, au fraudat societăţile Orser Oradea şi Sere Codlea prin societăţile pe care le controla.
Reţeta a fost aceeaşi în ambele cazuri. În octombrie 2002, ADS a încheiat un contract de vânzare-cumpărare de acţiuni la Orser SA Oradea cu societatea Worldser Ţuglui, societate controlată de Schutz, care a concesionat şi 104 hectare de teren. Licitaţia a fost câştigată oferind cel mai mic preţ şi cu asumarea unui program de investiţii de 2 milioane de dolari în doi ani.
Schutz a prezentat acte fictive
Ulterior, şeful ADS, Corneliu Popa, a prelungit la cinci ani perioada investiţiilor, printr-un act adiţional încheiat fără aprobarea CA. Pe perioada derulării contractului, Maria Schutz a prezentat date fictive, care atestau realizarea investiţiilor asumate. În realitate, majoritatea activelor Orser Oradea au fost înstrăinate către Gini Transcom SRL Craiova, în baza unor datorii fictive. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în cazul Sere Codlea SA Braşov. În septembrie 2000, Agricola AGRO 2001 Ţuglui, asociaţie înfiinţată cu două săptămâni înainte, care nu desfăşura nicio activitate, a câştigat licitaţia de privatizare cu o ofertă de acţiuni inferioară contraofertantului datorită angajamen