Visa Europe lansează "Strategia naţională de încurajare şi promovare a plăţilor cu cardul în sectorul public", în cadrul căreia propune o serie de măsuri care vizează eficientizarea acestui sector şi analizează impactul economic estimat al acestora.
Conform unui comunicat de presă, pe baza unei analize detaliate a circulaţiei fluxurilor de numerar în administraţia centrală şi locală, Visa Europe a elaborat o serie de propuneri care pot contribui decisiv la reducerea costurilor publice, la creşterea bazei de impozitare, la reducerea economiei subterane şi, nu în ultimul rând, pot oferi cetăţenilor siguranţă şi eficacitate în tranzacţiile financiare cu autorităţile.
Strategia propusă de Visa Europe propune stimularea de către stat a conversiei la plăţi electronice a fluxurilor de numerar care circulă în prezent dinspre populaţie către stat, dinspre stat către populaţie şi între populaţie şi comercianţi, cu scopul combaterii economiei subterane şi îmbunătăţirii performanţei administrative.
Obiectivele strategice propuse de Visa Europe sunt reducerea economiei subterane cu 5% în decurs de 4 ani, creşterea gradului de colectare a veniturilor la PIB la 40% (media UE) în 4 ani şi economisirea a 1 miliard de RON în distribuţia beneficiilor sociale într-un interval de 5 ani.
Cătălin Creţu, director general România, Visa Europe, a declarat: "România şi-a asumat în faţa partenerilor internaţionali realizarea unei consolidări fiscale sustenabile, iar economia subterană reprezintă una dintre principalele bariere în îndeplinirea acestui obiectiv. Studiile arată că sistemele de plăţi electronice ajută în mod clar la reducerea economiei subterane, iar cardul reprezintă instrumentul electronic de plată cel mai accesibil şi mai des utilizat de populaţie. De peste 25 de ani, Visa colaborează îndeaproape cu guvernele din întreaga lume pentru a susţine dezvoltare