Forumul Constituţional - comisia care a centralizat rezultatul dezbaterilor cu privire la modificarea legii fundamentale - a trimis Parlamentului raportul final. Documentul conţine şi propuneri contradictorii, avertizează experţii, explicând că ideile reflectă starea de spirit a societăţii româneşti şi nivelul de informare a cetăţenilor cu privire la acest subiect.
Preşedintele Forumului constituţional, Cristian Pârvulescu, a explicat că raportul prezentat marţi este rezultatul unui proces de consultare început în luna martie. A fost vorba de 49 de întâlniri publice pe această temă, desfăşurate în Bucureşti şi în mai multe oraşe din ţară pe cele trei axe - teritorială, tematică, academică.
E un raport bogat, cuprinde 400 de propuneri – în nu mai puţin de 7.000 de alineate. Documentul e structurat pe câteva capitole, respectiv un capitol de prezentare şi câteva de analiză a propunerilor făcute.
Cel mai consistent dintre capitole, care conţine foarte multe propuneri de modificare a unor articole, se referă la principiile generale, la drepturile, libertăţile şi îndatoririle fundamentale.
Un alt capitol priveşte organizarea şi echilibrarea relaţiilor dintre Parlament, preşedinte şi Guvern, alt capitol reuneşte propunerile privind descentralizarea, regionalizarea şi reforma instituţională, şi – în fine – altul priveşte organizarea sistemului juridic, economia sau redefinirea şi echilibrarea rolului şi a funcţionării Curţii Constituţionale.
Cele mai aprinse discuţii le-a starnit statutul – după cum declara acum câteva zile Cristian Pârvulescu. Au avut loc mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai magistraţilor, judecători sau procurori, în contextul în care există propuneri care vizează fie trecerea procurorilor în rândul funcţionarilor publici fie definirea lor ca magistraţi speciali.
Pe de altă parte, coordonatorul executiv al Foru