Cu o săptămână înainte de Bacalaureat, şefii din Educaţie i-au invitat pe ziarişti la un centru de BAC pentru a-i convinge, pe viu, că supravegherea video nu-i un factor de stres pentru elevi, ci metodă eficientă anticopiat.
Inovaţia sesiunii de Bacalaureat din acest an - cele 1.200 de camere video cumpărate de Ministerul Educaţiei pentru a supraveghea absolvenţii la examene – continuă să genereze discuţii contradictorii. Oficialii de la minister se menţin însă pe poziţii şi spun că e doar o metodă de a contracara copierea şi că elevii care mizează doar pe propriile cunoştinţe nu au de ce să fie stresaţi.
Fără copiuţe, dar cu ciocolată
Pentru a demonstra asta, şefii din Educaţie au invitat un grup de jurnalişti la centrul de Bac din cadrul Liceului „Ion Pelivan“ din Răzeni, Ialoveni. „263 de candidaţi vor susţine aici examenul de maturitate. Vor fi elevi din şapte licee din raion“, spune Adelina Gheţiu, directoarea instituţiei de învăţământ şi şefa centrului de bacalaureat.
Curioşi, ziariştii caută cu privirea unde sunt camerele video. Fără succes. Sunt amplasate discret, încât nu le vezi dacă nu cercetezi atent tavanul şi pereţii sălii de sport, una dintre cele trei încăperi unde vor avea loc examenele. „Trei camere au fost instalate aici. Altele cinci – în sala de festivităţi şi patru în cantină“, precizează Adelina Gheţiu.
„Nu vrem să-i stresăm pe copii. Vrem doar ca anul acesta la examenul de bacalaureat să fie cât mai puţine tentative de a copia“, susţine Igor Grosu, viceministrul Educaţiei. Oficialul a intrat pentru câteva minute în pielea unui absolvent, aşezându-se în bancă, şi demonstrând ce trebuie să aibă fiecare elev la examen, în afară de cunoştinţe. „Buletinul de identitate, un pix de culoare albastră, o sticlă de apă şi o ciocolată, doar aceste obiecte se vor găsi pe masă. Mai departe voi primi testul, pe care-l voi compl