Europa şi-a ales cei mai buni cercetători pentru 2013 şi pe această listă se regăseşte, cu un premiu special, inventatorul panoului LCD folosit în televizoare, telefoane şi alte dispozitive.
Biroul de patente pentru Europa (EPO) a anunţat care sunt câştigătorii titlurilor de cercetătorii anului. „Inovaţia este cheia păstrării calităţii vieţii şi prosperităţii economice în Europa. Toţi aceşti inventatori premiaţi sunt cu adevarat exemple de urmat, nu doar pentru că au venit cu soluţii ingenionase la probleme vechi, cum ar fi în domeniul sănătăţii sau schimbării climatice, ci şi pentru că au urmărit îmbunătăţirea vieţii oamenilor prin calitatea produselor şi serviciilor pe care le folosim zilnic [...]“, a declarat Benoît Battistelli, preşedintele EPO, citat de Euronews.
Inventatorii au fost repartizaţi pe cinci categorii, inclusiv o 6-a de popularitate. Premiul pentru toată munca sa, pentru toată viaţa, a fost luat de Martin Schadt (din Elveţia), primul om care a creat un ecran cu cristale lichide, cunoscut drept LCD.
Categoria Industry Award a fost dominată de către Claus Hämmerle şi Klaus Brüstle (amândoi din Austria) careu au venit cu un sistem ingenios de închidere a uşilor - pentru mobilier sau pentru uşile normale. Au cunoscut astfel un succes foarte mare pe piaţă şi astfel au ajuns să primească acest premiu.
Pål Nyrén (din Suedia) a fost decernat cu premiul Small and Medium-Sized Entrerprises Award pentru ceea ce se numeşte pirosecvenţiere, o metodă mai eficientă de secvenţiere a ADN-ului. „Costurile reduse şi viteza mai mare de cercetare ale pirosecvenţierii au revoluţionat studiul asupra unităţilor de bază ale vieţii şi oferă noi oportunităţi pentru cercetare“, a declarat preşedintele EPO.
Premiul pentru cercetare a mers la o echipă din Italia şi Franţa compusă din Patrick Couvreur, Barbara Stella, Véronique Rosilio şi Lui