Criza a reprezentat un dezastru pentru mai toate tarile lumii, dar in special pentru cele din Uniunea Europeana. Si nu doar la nivel macroeconomic, ci si la nivelul populatiei, la nivelul bunastarii cetatenilor.
Iar o lovitura puternica a venit prin intermediul preturilor, mai ales al celor la alimente, care, efectiv, au explodat in ultimii ani.
Boom si criza
Mai mult, preturile au urcat si inaintea crizei, dar relativa bunastare de atunci ne-a facut sa trecem mai usor peste acest impediment.
Econtext va arata cum au evoluat preturile la alimente in toate tarile din UE in ultimii ani. Mai precis, dinaintea boom-ului economic, din 2005 si pana in aprilie 2013, acestea fiind cele mai recente date. Informatiile provin de la institutele de statistica din fiecare tara.
Preturi
Analizam, astfel, o perioada de opt ani si patru luni, perioada de boom economic (2005 – 2008), dar si cea de criza (2009 – prezent). Bineinteles, preturile au cunoscut suisuri si coborasuri, dar, de la un capat la altul, prezentam o perioada relevanta, mai ales pentru tarile est-europene.
Trebuie spus de la inceput, preturile alimentelor s-au scumpit in aceasta perioada in toate statle europene, dar intr-un ritm diferit. Total diferit!
Prima in top, cu cea mai redusa scumpire a alimentelor in acest interval multianual, este Irlanda, unde preturile alimentelor au urcat doar cu 5% in cei peste opt ani.
Aceasta scumpire aproape nesemnificativa vine, ce-i drept, pe fondul stagnarii consumului si adancirii crizei economice. Urmeaza Portugalia, unde preturile au urcat in perioada mentionata doar cu 12%, fapt explicabil prin aceleasi motive.
Totusi, nu acelasi lucru se poate spune despre statele est-europene, Romania, Bulgaria sau Ungaria fiind campioane la scumpirea alimentelor in ciuda crizei.
Dar iata cum au evoluat preturile alimentelor in Ro