Șeful Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, Sorin Iacob, dar şi mai mulţi oameni de afaceri, au fost audiaţi ieri laolaltă cu şapte ţigani din judeţul Iaşi într-un dosar de evaziune fiscală cu peste 100 de persoane implicate şi prejudiciu de 10 milioane de euro. Anchetatorii spun că prin intermediul mai multor firme, suspecţii efectuau tranzacţii fictive de materiale de construcţii, în scopul micşorării profitului declarat la Fisc sau al rambursării de TVA. Oamenii de afaceri sunt acuzaţi că au intrat în reţea după ce au emis prin intermediul depozitelor proprii facturi fictive către societăţile capilor grupării.
Nume grele din Moldova au dat explicaţii ieri la sediul DIICOT Suceava, alături de mai mulţi romi din Iaşi, într-unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală din ultima perioadă.
Procurorii suceveni, alături de oamenii legii din Iaşi, au efectuat 24 de percheziţii în Hârlău, Ciurea şi Grajduri. Şapte persoane de etnie romă din aceste trei localităţi au fost duse de mascaţi la Suceava pentru audieri. “În localitatea noastră mascaţii au împânzit un cartier cu noaptea în cap de unde au luat o singură femeie care oricum s-ar fi dus de bună voie la audieri. Nu ştiu exact despre ce este vorba, ştiu că e un caz de la Suceava. În ultima perioadă au fost percheziţii peste percheziţii. Eu, ca lider al comunităţii, le-am spus întotdeauna oamenilor că cine greşeşte trebuie să plătească. Unde-i lege, nu-i tocmeală”, ne-a spus Ferdinand Stănescu, bulibaşa din Grajduri.
Percheziţii au fost şi în alte 13 judeţele. În total, au avut loc 167 de descinderi, în locuinţele unor suspecţi sau la sedii de firmă, cele mai multe fiind în judeţul Suceava, 74. După razie, 118 persoane au fost duse la DIICOT Suceava pentru da a explicaţii în acest dosar, al cărui prejudiciu preliminar a fost calculat la 9,8 milioane de euro. Cum funcţiona caraca