În cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de ieri, reprezentaţiei Direcţiei Regionale în Construcţii Nord-Est (DRC N-E) au prezentat sinteza constatărilor şi măsurilor dispuse ca urmare a unor controale efectuate, privind starea tehnică şi urmărirea comportării în exploatare şi intervenţiile în timp la clădirile clasate ca monument istoric, aflate pe raza judeţului.
Seria controalelor a fost desfăşurată în perioada ianuarie – martie de către inspectorii DRC N-E. Lista monumentelor istorice a judeţului Iaşi, publicată în Monitorul Oficial, cuprinde un număr de 1.630 de poziţii, dintre care majoritatea o reprezintă construcţiile. Cei de la DRC N-E au controlat, prin sondaj, 36 de monumente istorice, efectuând asupra lor verificările de rigoare.
Din cele 36 de construcţii, 26 nu aveau un responsabil cu urmărirea comportării în exploatare, 32 aveau cartea tehnică lipsă sau incompletă, proprietarii a 28 de clădiri nu deţineau aşa-zisa „obligaţie a monumentului“, 33 nu aveau jurnalul evenimentelor sau acesta era incomplet, 32 nu prezentau documente privind exploatarea şi urmărirea comportării în exploatare. În cazul a 32 de monumente proprietarul / administratorul nu a efectuat inspecţia anuală a stării tehnice a construcţiei. Durata normală de existenţă este depăşită la toate cele 36 de construcţii controlate. Dintre acestea, 13 au fost consolidate complet, iar şase doar parţial, ori sunt în diverse stadii de consolidare.
La capitolul stare tehnică au fost date trei calificative: bună (pentru 12 monumente), satisfăcătoare (pentru 13 monumente) şi nesatisfăcătoare (pentru restul de 11). De asemenea, la 25 de construcţii controlate s-a observat o lipsă a programului anual de reparaţii.
Măsurile dispuse de inspectorii DRC N-E vizează remedierea tuturor aspectelor de neconformitate: desemnarea responsabililor cu urmărirea comportării în exploatare, re