Există şi o lege a voluntariatului care presupune că angajatorii trebuie să ţină cont de experienţa de voluntariat în domeniu ca şi experienţă de muncă, însă legea nu se aplică.
Chiar dacă entuziasmul tinerilor care fac voluntariat nu este alimentat de interesul financiar, aceştia reuşesc de multe ori să atragă atenţia oamenilor asupra problemelor din comunitate, este de părere Igor Meriacre, director executiv al asociaţiei „Motivaţie”. În această săptămână, asociaţia pe care o conduce va implica tinerii voluntari pentru a vedea cât de accesibil este oraşul pentru persoanele care folosesc scaun rulant, vârstnici sau mame cu copii mici. Toată informaţia colectată de voluntari şi membrii organizaţiei va fi inclusă într-o hartă a accesibilităţii în instituţiile sociale, a mai adăugat Igor Meriacre:
„O să indicăm adresele acestor imobile, nivelul de accesibilitate, astfel încât să putem oferi persoanelor din grupul de mobilitate redusă o posibilitate clară de a-şi planifica traseele atunci când au nevoie de a merge la magazin, farmacie, policlinică. Noi tot spunem că ne dezvoltăm, preluăm anumite practici pozitive şi prin această acţiune chiar am vrut să vedem care este atitudinea societăţii, pe cât de bine vor oamenii să se implice în aceste activităţi.”
Persoanele care fac voluntariat, oferă ajutor şi primesc în schimb aptitudini şi cunoştinţe în diverse domenii, spune Cristina Dolgher, reprezentanta Coaliţiei Voluntariat. În Republica Moldova este şi o lege a voluntariatului care presupune că angajatorii trebuie sa ia în consideraţie experienţa de voluntariat în domeniu ca şi experienţă de muncă. Deocamdată însă această lege, zice Cristina Dolgher, nu poate avea şi caracter aplicativ:
„Tinerii sunt destul de implicaţi şi o fac de fapt pentru a căpăta experienţă, nu neapărat pentru a declara experienţa respectivă la angaj