Noua lege a sănătăţii prevede că medicii îşi vor primi salariile în funcţie de performanţe. În viitorul apropiat, pacienţii vor putea avea acces la o fişă a doctorului, prin care vor putea şti câţi pacienţi a tratat sau câte operaţii a efectuat.
Noul proiect al Legii Sănătăţii prevede autonomia managerială şi financiară a spitalelor, dar şi faptul că medicii nu vor mai fi bugetari. Fiecare medic va avea o cotă, în funcţie de numărul de bolnavi trataţi, operaţi şi salvaţi. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au anunţat utilizarea unui tarif pe caz ponderat în funcţie de rolul pe care spitalele îl au în asigurarea sănătăţii populaţiei. De asemenea, pentru eficientizarea sistemului de sănătate, s-a hotărât creşterea fondurilor alocate ambulatoriului de specialitate cu 50%.
„Avem un proiect de lege foarte avansat în care spunem următoarele lucruri: poţi să ai garanţia că stai în spitalul public, cu normă întreagă, şi munceşti alea şapte ore pe care le prevede Codul Muncii pentru profesia de medic, şi îţi dau o leafă, să spunem, de 3.000 de lei, dar dacă vrei să fii numai angajatul spitalului poţi să vii să lucrezi suplimentar în nişte secţii private sau paturi private pe care le facem în spitalul public“, a explicat ministrul Eugen Nicolăescu.
O cotă bună va atrage pacienţi mulţi, ceea ce va înseamna nu doar un salariu mai bun pentru medici, ci şi un interes mai mare din partea spitalelor pentru profesioniştii care pot aduce pacienţi.
„Va exista un salariu de bază stabilit de conducerea spitalului. Medicul îşi va primi salariul în funcţie de performanţele sale, fapt care îl va stimula să aibă cât mai mulţi pacienţi trataţi. Evaluatorii activităţii medicilor sunt managerul şi şeful de secţie, iar evaluarea este dependentă de indicele de complexitate a cazurilor rezolvate şi de indicatorii prevăzuţi în contractele de management a acestora“, spune