Maria Schutz, fostul manager al serelor Oradea şi Codlea, a fost condamnată de Tribunalul Bihor la 12 ani de închisoare cu executare pentru privatizarea frauduloasă a celor două societăţi, în acelaşi dosar fiind condamnate alte trei persoane, însă sentinţa nu este definitivă.
Tribunalul Bihor a pronunţat marţi, în şedinţă publică, sentinţa în cazul Mariei Schutz, fost manager al societăţilor Orser Oradea şi Sere Codlea, dispunând condamnarea acesteia la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul în care procurorii DNA au trimis-o în judecată pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, în formă continuată.
Alături de Schutz, au fost condamnaţi la câte 10 ani de închisoare cu executare Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, şi Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS. Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA, a primit, la rândul său, doi ani de închisoare cu executare.
Instanţa i-a obligat, totodată, pe Popa, Ciobanu şi Schutz, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui şi Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, la plata sumei de 3.100.882 dolari către Agenţia Domeniilor Statului, cu titlu de despăgubiri civile, reprezentând valoarea investiţiilor nerealizate, respectiv 6.667.069 lei şi 1.332.760 euro, care reprezintă rate, dobânzi şi penalităţi.
Maria Schutz a mai fost condamnată, în solidar cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, la plata sumei de 14.803.588 lei în favoarea ANAF – Direcţia Generală a Finanţelor Publice Bihor cu titlu de despăgubiri civile şi la plata sumei de 3.457.510 lei în favoarea părţii civile SC Electrocentrale SA Oradea, furnizorul local de energie termică, cu titlu de despăgubiri civile.
De asemenea, împreună cu Ion Dascălu şi în solidar cu Asociaţia Agricolă AGRO 2001 Ţuglui, Maria Schutz mai trebuie să plăte