Europarlamentarul Monica Macovei, în calitate de simplu cetăţean al României, a transmis comisiei parlamentare de revizuire a Constituţiei mai multe propuneri de modificare, între care eliminarea prezumării licite a averilor, Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari, introducerea unei proceduri de încetare a mandatului premierului (în oglindă cu cel de numire de către preşedintele ţării), eliminarea totală a imunităţii parlamentare pentru fapte penale, competenţa de judecare a parlamentarilor să rămână la Înalta Curte , chiar dacă parlamentarul îşi dă demisia sau îşi pierde mandatul.
Premierul Victor Ponta a anunţat deja că PSD, PNL, PDL, UDMR nu sunt de acord cu eliminarea alineatului din Constituţie care prezumă dobîndirea licită a averilor, primul punct din cererile lui Macovei. De asemenea, nici nu se renunţă la o cameră parlamentară, păstrându-se Senatul, care va fi cameră decizională a comunităţilor locale, rezultate după noua organizare administrativ- teritorială a ţării.
Macovei: Prezumţia licită a averilor din Constituţie protejează averile dobândite ilegal
Monica Macovei a transmis României Libere cererile sale de revizuire a Constituţiei.
La primul punct a cerut, în calitate de simplu cetăţean, ca articolul 44, aliniatul 8 (care prezumă averea ca dobândită licit) din actuala Constituţie să fie eliminat pentru "a face posibilă aplicarea legislaţiei europene în materia confiscării în domeniul crimei organizate şi terorismului". Monica Macovei susţine că "Nu există astfel de prevederi în Constituţiile altor state din Uniunea Europeană, Statele Unite ale Americii sau Canada, cu excepţia Repulicii Moldova, care a preluat prevederea din constituţia României". Potrivit Monicăi Macovei, proprietatea este garantată de alte aliniate exitente în Constituţie, singurul efect juridic al prezumării licite fiind protecţia averilor dobân