Ca să deschidă robinetul creditelor, bancherii trebuie să vadă că economia creşte constant câteva trimestre "apoi vom vedea o implicare activă a băncilor în creditarea persoanelor fizice" a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea. Sursa: Razvan Petrescu
Vorbind despre reluarea creditării persoanelor fizice, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) şi al CEC Bank, Radu Graţian Gheţea, a spus că se întoarce către divinitate. Mai precis, dacă plouă la timp şi e şi soare la timp, vor fi recolte bune şi va creşte economia. Iar dacă economia nu va da semne de redresare, atunci nici bancherii nu vor redeschide robinetul creditelor, nici pentru întreprinzători, nici pentru persoanele fizice.
"Creditarea nu poate fi reluată cât timp nu se reia creditarea persoanelor juridice, care, prin această creditare, să asigure creştere economică şi locuri de muncă. Dacă o să avem un an agricol bun, vom avea creştere economică şi băncile vor relua creditarea. Când va începe creditarea în economie, şi salariaţii vor fi siguri pe locul de muncă şi se vor orienta către credite", a declarat Radu Graţian Gheţea.
Dobânzi mai mici
Pe de altă parte, nici populaţia nu e tentată să ia credite noi, fie pentru achiziţia de bunuri, fie pentru locuinţe, în condiţiile în care incertitudinea de pe piaţa muncii este ridicată. În plus, chiar dacă dobânzile s-au redus în ultima perioadă, mai e loc de ajustări, atât la dobânzile la credite, cât şi la cele la depozite, după cum a explicat preşedintele ARB.
"Evoluţia dobânzii a fost favorabilă creditării. Sunt alte elemente care pot motiva omul să îşi schimbe frigiderul, televizorul sau casa", a precizat Radu Graţian Gheţea, care a adăugat că trendul dobânzilor este descendent.
Însă, dacă un client vrea neapărat un credit, atunci riscă să plăteas