Șansa de a prinde trenul de Vilnius (Jurnal de Chișinău).
Un happy-end la Vilnius pentru Republica Moldova încă nu este exclus. De această părere este editorialistul Petru Bogatu, care explică în comentariul său din „Jurnal de Chişinău” şi de ce UE „ar forţa” acest happy-end. Ca să nu încapă pe mâna adversarului geopolitic, este, pe scurt, explicaţia. După ce vicepremierul rus, Dmitri Rogozin, nu s-a sinchisit să pună presiune chiar în PMAN, somând Republica Moldova să renunţe la cursul european în favoarea Uniunii Euroasiatice, a devenit mai clar ca niciodată că astăzi fractura geopolitică est-vest trece nu pe crestele Carpaţilor, după cum considera greşit Samuel P. Huntington, ci pe râul Nistru.
În aceste împrejurări, Occidentul şi-a diminuat brusc exigenţele. Cu toate că pare un repetent în materie de democraţie, Chişinăul este tratat cu o clemenţă nemaivăzută.
O altă constatare: cauza europeană nu mai este lăsată exclusiv la cheremul politicienilor moldoveni. Până una-alta, adevărata AIE a Republicii Moldova se află la Bruxelles şi Washington, nu la Chişinău, mai scrie Bogatu.
Editorialistul Nicolae Negru de la aceeaşi publicaţie continuă ideea scriind că „R. Moldova mai are şanse să prindă, împreună cu Ucraina, Armenia şi Georgia, trenul spre Vilnius”. „Fireşte, nu de dragul liderilor noştri imprevizibili şi iresponsabili ne face concesii UE, ci pentru a neutraliza astfel presiunile invizibile asupra politicienilor moldoveni dinspre Est”, apreciază editorialistul la unison cu colegul său.
Anunţul liderului PL, Mihai Ghimpu, că nu va vota guvernul Iurie Leancă îl face pe editorialist să emită următoarea sugestie adresată acestuia: după cum s-a pronunţat simbolic pentru demiterea guvernului Filat, Ghimpu se poate pronunţa simbolic pentru instalarea guvernului Leancă, dând dovadă că doreşte sincer încheier