Opt adolescenţi pasionaţi de teatru din liceul “Ion Heliade Rădulescu” Târgovişte şi-au demonstrat talentul actoricesc cu ocazia Zilei Liceului, care a avut loc vineri, 24 mai. Aceştia au fost primiţi cu încurajări, au fost aplaudaţi şi au reuşit să arate că există adolescenţi dispuşi să-şi dedice o parte din timp unor experienţe culturale.
După patru luni de repetiţii zilnice, mult efort şi multă energie consumată, răsplata a fost succesul de vineri. Iar pentru autoarea piesei, Andrada Vissarion, profesoară de limba engleză, cei opt tineri şi reuşita lor au fost o revelaţie!
Pornind de la o întâmplare reală, piesa, numită “Bustul” a luat naştere după ce, în primele zile ale anului, o ştire uimea Târgoviştea: se furase capul bustului poetului Grigore Alexandrescu, din scuarul Primăriei. După cum povesteşte autoarea, care a şi regizat-o:
“Mă aflam la o masă cu trei prieteni şi subiectul zilei era furtul capului lui Alexandrescu. Am discutat, indignaţi, despre neobişnuitul situaţiei, despre imprevizibilul acestei lumi, despre o anumită nesiguranţă pe care o resimţim cu toţii. Întrebarea care a rămas fără răspuns a fost: “Bine, dar noi chiar nu facem nimic? Chiar aşa, stăm aici la un vin fiert şi nu facem nimic?”, care a devenit una dintre replicile piesei. Acela a fost momentul în care m-am gândit să fac ceva, să trag un semnal de alarmă, să spun că nu este în regulă ce se întâmplă, să mă revolt, într-un fel. Ajunsă acasă, am scris piesa într-o noapte. Mai greu a fost să găsesc adolescenţi destul de “nebuni” care să aibă curaj să joace, să apară în faţa unui public, să vină la repetiţii, să lucreze în echipă şi mai ales să înţeleagă. După mai multe schimbări şi adaptări, distribuţia a fost următoarea: Ion Heliade Rădulescu – Gabriel Matei, XI G, Grigore Alexandrescu – Tiberiu Flavius Săndulescu, X E, Vasile Cârlova – Adelin Zamfir – IX G, Iancu Văcăre