Oamenii de știință de la Universitatea Alberta au reușit "să readucă" la viață o serie de plante descoperite în regiunea ghețarului Teardrop, din regiunea artică a Canadei.
Plantele, denumite briofite, au fost înghețate în perioada "Micii glaciațiuni", acum 400 de ani, au înflorit recent în condiții de laborator, au anunțat cercetătorii în revista Academiei Naționale de Științe din SUA.
Plantele au fost descoperite într-o zonă din regiunea Ghețarului Teardrop care, până în prezent, fusese acoperită de gheață, dar care, din cauza topirii ghețarului, a ieșit de curând la iveală.
"Ne aflam la marginea ghețarului când am văzut ceva asemănător unor plante, cu o tentă verzuie, ce ieșea de sub marginea ghețarului. Am colectat mostre și le-am adus în laborator unde am observat că o parte din celule păreau să se fi regenerat, ceea ce ne-a surprins de-a dreptul. Până acum credeam că plantele aflate la marginea stratului de gheață sunt cele care se regenerează, nu ne-am fi gândit că e posibil ca acest lucru să se întâmple și cu cele aflate chiar sub pojghița de gheață", explică Catherine La Farge, coordonatorul studiului, potrivit BBC.
Briofitele, spre deosebire de alte plante de uscat, nu au țesuturi vasculare care să transporte fluidele spre diferitele părți ale plantei, pot supraviețui asprei ierni artice, revenind la viață odată cu venirea primăverii.