Divergentele intre ministrii de Externe ai Uniunii Europene au impiedicat, luni, reinnoirea embargoului privind armele pentru Siria, deschizand usa larg unui posibil flux de arme catre rebelii care se lupta sa rastoarne guvernul presedintelui Bashar al-Assad.
"Desi nu avem planuri imediate de a trimite arme in Siria, ne ofera flexibilitatea de a raspunde, in viitor, daca situatia continua sa se deterioreze si sa se agraveze", a explicat ministrul britanic de Externe, William Hague, dupa peste 12 ore de discutii, potrivit New York Times. Marea Britanie, de altfel, a condus initiativa de a relaxa embargoul, pentru a-i putea sprijini pe rebeli.
Ministrii europeni s-au pus de acord insa sa reinnoiasca toate sanctiunile economice instituite deja impotriva guvernului sirian.
Intr-o declaratie, UE a precizat ca statele membre care doresc sa trimita arme rebelilor sirieni "vor evalua cererile de licenta de export caz cu caz", conform cu regulile europene privind exporturile de tehnologie si echipament militar.
Discutiile ce au durat peste 12 ore au fost furtunoase. Austria, Cehia si Suedia au ajuns la intalnire ferm decise sa se opuna transporturilor de arme, intrucat nu au incredere in opozitia siriana si se tem ca armele vor ajunge in mainile gruparilor jihadiste. In plus, o astfel de actiune de inarmare a Opozitiei ar submina viitoarea conferinta de pace de la Geneva.
In acelasi timp, exista temerea ca Rusia, care nu a incetat sa livreze arme regimului sirian, se va simti libera sa trimita mai multe.
Franta a sustinut pozitia Marii Britanii, cerand un consens larg pe tema relaxarii embargoului.
Imposibilitatea de a ajunge la un consens inseamna ca actualul pachet de sanctiuni ale UE va expira vineri. Sanctiunile economice vor continua insa sa aiba efect.
Franta suspecteaza folos