O expozitie itineranta a Muzeului Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin a ajuns in Baia Mare, vineri, 31 mai, de la ora 14.00, la Muzeul de Mineralogie, avand loc deschiderea expozitiei ”Plante fosile din Sud-Vestul Olteniei”.
Prin diversitatea biologica, complexitatea substratului geologic, la care se adauga valorile culturale - zona Portile de Fier are o reputatie stiintifica internationala. Defileul Portile de Fier este considerat un muzeu geologic in aer liber. Aici exista o varietate de roci magmatice, metamorfice si sedimentare. Remarcabile sunt rocile tipice zonei Portile de Fier precum: gresia de Gura Vaii, calcarele urgoniene din Cazanele Dunarii, granitul de Ogradena, gabroul de luti, serpentinite de Tisovita si Plavisevita. Datorita bogatiei avifaunistice, cursul Dunarii din zona Portile de Fier este considerat Sit Natura 2000.
Vatra straveche de istorie ce si-a pastrat vestigiile, "Portile de Fier" reprezinta nu numai una dintre cele mai pitoresti zone ale tarii, ci si leaganul civilizatiei umane europene, dupa cum o demonstreaza descoperirile arheologice de la Schela Cladovei.
Expozitia temporara ”Plante fosile din Sud-Vestul Olteniei” este oferita in cadrul unui ”dialog cultural” cu Muzeul Regiunii Portile de Fier, unde actualmente este prezentata expozitia itineranta a Muzeului de Mineralogie, ”Flori de Mina din Regiunea Baia Mare”.
Expozitia de plante fosile va putea fi vizitata pana la inceputul lunii octombrie, la sediul Muzeului de Mineralogie Baia Mare, Bulevardul Traian nr. 8. O expozitie itineranta a Muzeului Regiunii Portilor de Fier din Drobeta Turnu Severin a ajuns in Baia Mare, vineri, 31 mai, de la ora 14.00, la Muzeul de Mineralogie, avand loc deschiderea expozitiei ”Plante fosile din Sud-Vestul Olteniei”.
Prin diversitatea biologica, complexitatea substratului geologic,