Destinul lui Annie Bentoiu și al familiei sale sub dictatură
Annie Bentoiu ne-a lăsat cele mai bune memorii privind instalarea comunismului în România, așa cum a fost percepută de un om obișnuit. Cele două volume din Timpul ce ni s-a dat au avantajul că îmbină perfect amănuntul autobiografic cu analiza „de jos“, informată și profundă, a efectelor măsurilor dictatoriale.
Cu tată țărănist și socru liberal, ambii trecuți prin sistemul concentraționar comunist, destinul lui Annie Bentoiu şi al familiei sale este semnificativ pentru modul în care membrii clasei de mijloc interbelice au trăit trauma venirii comuniștilor la putere. Annie Bentoiu a resimțit intens frica, acea stare care nu trece, și privațiunile – blocarea studiilor și a carierei profesionale din cauza „dosarului“ prost, limitarea spațiului locativ, sărăcirea prin „stabilizările monetare“, condiționarea umilitoare a accesului la mâncare și haine prin sistemul cartelelor acordate cu prețul conformismului politic, urmărirea informativă etc. Autoarea Memoriilor s-a aflat în poziția de martor privilegiat pentru a observa evenimente cheie din cronologia instaurării comunismului. Dincolo de presiunea istoriei, Annie și soțul ei, compozitorul Pascal Bentoiu, și-au construit un destin care merită povestit. Am reconstituit câteva episoade din povestea familiei Bentoiu, pornind de la memorii și dosarele inedite aflate astăzi în arhiva CNSAS.
Familie de politicieni
Annie Bentoiu (cu numele de fată Deculescu) s-a născut în 1927, într-o familie tipică pentru clasa de mijloc interbelică. Şi-a petrecut copilăria şi prima tinereţe pendulând între Olteniţa, locul unde familia extinsă îşi avea baza, şi Bucureşti, unde a locuit cu soţul ei, compozitorul Pascal Bentoiu (s-au căsătorit în 1949). Mama, Violette Bujord, elveţiancă la origine, a trăit pe cont propriu