de C. MIERLUŞCĂ
28 mai 2013 23:25
0 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Rosaceae. Este un arbust care creşte în zona de stepă, deal şi munte. Este răspândit în toată Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei. Înfloreşte alb, în perioada aprilie - mai. Fructele sunt sferice, roşii, cărnoase, cu gust dulceag. O tufă produce 3-5 kg fructe. Floarea conţine tanin, flavonoide, uleiuri eterice, triterpene etc. Fructele conţin flavonoide, tanin, vitamine, substanţe colorante. Planta este folosită în medicină şi homeopatie.
Fructele se consumă în stare proaspătă datorită bogăţiei de vit. C. Prin fermentare, se obţine un vin bun, iar prin distilare se obţine ţuica.
În medicină, păducelul se foloseşte la tratarea afecţiunilor cardiace, cu substrat nervos: Se prepară o infuzie dintr-o linguriţă flori, frunze mărunţite sau fructe la o cană de apă clocotită. Se lasă acoperită 10 minute. Se strecoară şi se bea în cursul unei zile. Acelaşi preparat se recomandă în hipertensiune, tulburări de menopauză, angină pectorală. În caz de angină pectorală se ia imediat în cursul crizei sau preventiv. Efecte benefice ale păducelului sunt şi în cardiopatie ischemică şi aritmie.
Se poate administra şi sub formă de tinctură, 10-15 picături mai ales seara, pentru combatarea insomniilor. Păducelul împreună cu ginkgo biloba contribuie la o mai bună circulaţie a sângelui, contribuind la îmbunătăţirea memoriei.
Păducelul este folosit şi în homeopatie, în cazul inimii îmbătrânite şi la întărirea muşchiului cardiac.
Bibliografie: Mica Enciclopedie, Constantin Pârvu, Die enzyklopädie der Heil Pflanzen. de C. MIERLUŞCĂ
28 mai 2013 23:25
0 vizualizari
A-A+ Face parte din fam. Rosaceae. Este un arbust care creşte în zona de stepă, deal şi munte. Este răspândit în toată Europa, Africa de Nord, Vestul Asiei. Înfloreşte alb, în perioada aprilie - mai.