Comisia Europeana a fost nevoita sa-si retraga propunerea cu privire la modul de a folosi uleiul de masline in restaurant.
Proiectul de regulament, propus si sustinut de comisarul roman Dacian Ciolos, avea scopul de a constrange restaurantele sa serveasca la masa ulei de masline sigilat, in recipiente de unica folosinta.
Oficialul sustinea ca in felul acesta este blocata frauda, in conditiile in care uleiul de masline servit la mese era uneori amestecat cu ulei de floarea soarelui, mult mai ieftin.
Povestea este ceva mai complicata, iar propunerea comisarului pe Agricultura al Uniunii Europene a iscat samanta de scandal intre tarile din sudul si nordul Europei, scrie La Tribune.
"Am decis sa retrag propunerea de regulament, deoarece aceasta nu a primit suficient sprijin de la statele memebre", a declarat Ciolos.
Reglementarile pe care le cerea impuse comisarul roman pe Agricultura ar fi obligat restaurantele care servesc ulei de masline sa nu poata sa foloseasca decat recipiente etichetate, sigilate si de unica folosinta.
Reactia celor direct afectati de propunere a fost imediata, nemultumirea lor venind din cauza cresterii mult prea mari a costurilor.
Cu toate acestea, 15 tari au fost in favoarea ideii, inclusiv Grecia, Portugalia, Spania si Italia, tari membre ale UE care impreuna produc mai mult de 97% din uleiul de masline pentru Uniunea Europeana, in conditiile in care productia de ulei de masline este in mare parte finantata din fonduri de la bugetul UE.
In schimb, Franta, Germania, Olanda si Finlanda au votat impotriva interdictiei, in timp ce Marea Britanie, Belgia si Ungaria s-au abtinut. Romania a votat favorabil pentru propunerea comisarului pe Agricultura.
Daca propunerea trecea, meciul dintre producatorii de ulei de masline din sud si consumatori d