Reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vrancea au participat, luni, la Bruxelles la Seminarul „Către o strategie UE pentru Regiunea Carpatică“. Evenimentul a fost găzduit şi organizat de Comitetul Regiunilor în cooperare cu Asociaţia Aleşilor din Regiunile Montane (AEM), Asociaţia Regiunilor Europene de Frontieră (AEBR), Academia Europeană din Bolzana (EURAC) şi a fost patronat de preşedintele Comitetului Regiunilor, Ramon Luis Varcacel Siso şi primvicepreşedintele Comitetului Regiunilor, Mercedes Bresso. Consiliul Judeţean a devenit un jucător important în politica regională din cadrul Uniunii Europene, eforturile făcute în acest sens de administraţia judeţeană şi proiectele implementate fiind apreciate la cel mai înalt nivel al forurilor europene.
La eveniment au participat responsabili din cadrul instituţiilor europene, instituţiilor statelor carpatice membre ale Grupului de Lucru de Dezvoltare Spaţială al Convenţiei Carpatice, aleşi locali şi regionali, experţi.
La dezbatere au fost prezentate Planul Strategic de Acţiune pentru Zona Carpatică şi părţi relevante pentru Carpaţi ale Strategiei UE pentru Dunăre şi strategiei UE pentru Regiunea Mării Baltice. De asemenea, s-a discutat un proiect de document privind posibilele zone prioritare ale unei astfel de strategii şi acţiunile prioritare care urmează să fie dezvoltate şi care să completeze cele două strategii deja existente, precum şi posibilitatea de a formula Comitetului Regiunilor un aviz care să sprijine Comisia Europeană la dezvoltarea strategiei.
Convenţia Carpatică reprezintă un acord semnat în 2003 de cele şapte ţări carpatine: Cehia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Ucraina şi Ungaria, acord care a devenit funcţional în ianuarie 2006. Obiectivul general al Convenţiei îl reprezintă cooperarea pentru păstrarea şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor, în vederea