Localnicii din zonele rurale sunt obișnuiți de zeci de ani cu existența composesoratelor, una dintre cele mai cunoscute asociații din zonele rurale.
Despre rezultatele obținute de o astfel de asociație existentă în satul Lazuri – sat aparținător de comuna Vîrfurile – am purtat discuție tocmai cu persoana care o conduce.
Este vorba de Gheorghe Tamaș, președintele Composesoratului Urbarial din satul Lazuri, despre care se spune că a înregistrat cele mai deosebite rezultate, din zonă, chiar din județ.
– Sunteți președintele Composesoratului Urbarial din satul Lazuri. Cum comentați rezultatele obținute în ultima perioadă – despre care s-a dus vestea, domnule Gheorghe Tamaș?
– Eu nu sunt genul acela de om căruia îi place să se laude, dar nu pot să nu vorbesc despre rezultatele composesoratului nostru care se cam cunosc peste tot. Pot afirma, de asemenea, că membrii composesoratului nostru au ajuns acum pe mâini bune; am și un consiliu de administrație bun și tot ceea ce facem supunem aprobării Adunării Generale, pentru o bună transparență decizională.
– Vă rugăm să detaliați puțin situația Composesoratului Lazuri: ce suprafață aveți în administrare, în ce condiții, ce beneficii au composesorii?
– Composesoratul Urbarial din satul Lazuri are la ora actuală după cum urmează: 1421,2 ha – suprafață care este acoperită de pădure: arbori din specia rășinoase și foioase; o suprafață de 91,2 ha – pășune împădurită și o suprafață de 129,2 ha – pășune cu pajiște. Trebuie să știți că noi ne administrăm pădurea – Ocolul Silvic este numai prestator de servicii; noi suntem cei care administrăm și așa credem că ar fi normal să fie cam peste tot. Așa se face că în anul 2012 am exploatat circa 11 mii de arbori și am plantat 22 de mii de puieți din specii de rășinoase și foioase. În anul acesta încă nu am exploatat lemn dar de plantat am plantat n