Neglijenţa, sărăcia sau lipsa de educaţie sunt câteva dintre cauzele care duc la creşterea mortalităţii infantile, la nivelul judeţului Vrancea. În primul trimestru al acestui an, 9 bebeluşi cu vârste între 0-1 an s-au stins din viaţă. Potrivit medicilor, cele mai frecvente cauze medicale au fost afecţiunile respiratorii, iar cele mai multe decese s-au înregistrat în mediul rural.
Specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vrancea au constatat, în ultimii ani, o creştere a deceselor în rândul bebeluşilor. Dacă în 2011 au murit 24 de bebeluşi, în 2012 au decedat 29. „În 2012 am avut multe decese, mai ales în perioada februarie-aprilie, când au fost condiţiile meteo nefavorabile. O parte au decedat în maternităţi, restul acasă, după ce au fost preluaţi de părinţi. Afecţiunile respiratorii au fost cele mai frecvente cauze. În mediul rural sunt probleme, pentru că mamele nu îşi monitorizează sarcina şi nici nu se duc la medic să le ia în evidenţă, ca apoi să beneficieze de teste medicale. Şi lipsa de educaţie este o cauză. Multe femei nu ştiu cum să îşi crească copiii. Plus, contează foarte mult primele zile după ce copilul este adus de la maternitate, mai ales în sezonul rece. Părinţii nu dau importanţă unor simptome incipiente unei afecţiuni şi din acest motiv afecţiunea se agravează şi orice intervenţie devine mult prea tardivă“, spune medicul Alin Lazea, din cadrul DSP.
Specialiştii DSP recomandă femeilor însărcinate să adopte un stil de viaţă sănătos, să renunţe la fumat şi să-şi monitorizeze sarcina, prevenind astfel riscul decesului copilului. „Fumatul în timpul sarcinii cauzează o greutate la naştere a bebeluşului mai mică cu 500 de grame. Alimentaţia deficitară a mamei în timpul sarcinii este o cauză la fel de importantă, care duce la naşterea prematură. Iar munca, mai ales în trimestrul III de sarcină, este altă cauză a naşterii