Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a confirmat marţi că la nivelul USL s-a ajuns la un consens asupra mai multor teme privind revizuirea Constituţiei, între care mecanismul de desemnare a premierului, situaţiile în care se dizolvă Parlamentul, regimul interceptărilor sau al proprietăţii.
Antonescu a afirmat că premierul va fi desemnat în continuare de preşedintele României, dar nu oricum, ci ţinând cont de voinţa electorală.
"Pornind de la ideea că Guvernul este expresia de voinţă politică a unei majorităţi parlamentare, majoritate parlamentară la rândul ei expresia de voinţă a majorităţii alegătorilor, nu îi mai lăsăm loc preşedintelui să intervină în chip subiectiv în chestiunea asta (...) Preşedintele României, dacă revizuim Constituţia aşa cum dorim, nu va mai putea spune trăsnăi într-o democraţie, de felul celor pe care le-am auzit: «Nu mă interesează cât ia partidul cutare, nu mă interesează că ia 70%, că ia 50%, nu pun prim-ministru de la ei. Pun eu ministru pe cine vreau»", a spus liderul PNL.
El a explicat că mecanismul de desemnare a premierului presupune ca preşedintele să ia act de rezultatul alegerilor parlamentare şi nominalizează oficial premierul în persoana celui propus de "prima formaţiune politică, partid sau alianţă, în ordinea numărului de voturi".
"Dacă această persoană nu reuşeşte să treacă, să alcătuiască o echipă guvernamentală şi un program cu care să obţină votul de învestitură în Parlament, preşedintele încredinţează mandatul celui de-al doilea clasat, care încearcă şi el. Nu reuşeşte nici al doilea, atunci există un termen - vom vedea cât - în care fie se constituie o majoritate în forţele politice cu mandate în Parlament care notifică preşedintelui «am constituit această majoritate, acesta este candidatul», fie Parlamentul se dizolvă şi se recurge la alegeri anticipate", a mai declarat Antonescu.
Liderul