Joaca cu sănătatea oamenilor se pedepseşte: în ultimii trei ani, multe companii farmaceutice au pus goana după profit înaintea siguranţei pacienţilor. Aşa se face că nouă dintre acestea au reuşit performanţa de a fi amendate cu peste 11 miliarde de dolari, din 2009 până în prezent, însă având în vedere că vânzările de medicamente ajung numai în SUA la 350 de miliarde de dolari, acestea sunt destul de nesemnificative.
GlaxoSmithKline deţine până acum recordul în materie de amenzi - în iulie 2012, Departamentul american de Justiţie a decis că această companie trebuie să plătească 3 miliarde de dolari pentru că promovarea ilegală a unor medicamente, ascunderea anumitor date referitoare la siguranta utilizarii medicamentelor si pentru declaraţii false cu privire la preţuri.
Până la GsK, compania care primise cea mai mare amendă era Pfizer, care în 2009 a trebuit să plătească 2,3 miliarde de dolari pentru promovarea ilegală a medicamentelor. În august 2012, aceeaşi companie a trebuit să plătească autorităţilor americane 60 de milioane de dolari, în urma acuzaţiilor de dare de mită. Pfizer ar fi corupt medici si oficiali din Europa si China pentru a-i promova şi recomanda produsele.
Compania Eli Lilly a recunoscut în ianuarie 2009 ca a vândut timp de 4 ani medicamentul Zyprexa pentru tratamentul demenţei senile, deşi fusese aprobat numai pentru schizofrenie. Totalul amenzilor platite pentru această faptă a ajuns la 1,42 miliarde de dolari, foarte puţin comparativ cu profitul de 36 de miliarde de dolari din vânzările Zyprexa, realizat îintre anii 2000 şi 2008. Compania a fost amendată în 2008, cu un milion de euro, de către Consiliul concurenţei din România, pentru practici neconcurenţiale privind preţul insulinei.
În 2012, Abbotti Laboratoires a primit o amendă de 1,5 miliarde de dolari pentru promovarea medicamentului Depakote, fără să deţină d