După tentativele de vânzare a companiilor Oltchim şi CFR Marfă, privatizarea Poştei Române este al treilea mare eşec al Guvernului din ultimul an, aceasta din urmă terminându-se înainte de a începe.
Guvernul reuşeşte să fie sau, cel puţin, să pară din ce în ce mai incapabil. Dacă, în cazul Oltchim, s-a ajuns la adjudecarea unui câştigător, fără ca tranzacţia să fie finalizată, la CFR Marfă nu s-a precalificat nicio firmă la prima încercare, fiind nevoie de relaxarea drastică a condiţiilor pentru a fi întocmită o listă scurtă, iar pentru privatizarea Poştei Române nici măcar nu a fost cumpărat vreun dosar de prezentare a companiei.
Oare cu ce rezultate se va prezenta Executivul nostru în faţa delegaţiei Fondului Monetar Internaţional, în circa o lună, dacă nu reuşeşte să îndeplinească aproape nicio condiţie impusă de reprezentanţii organismelor internaţionale?
* Datoriile istorice - piedică pentru investitori, statul încearcă să şteargă cât mai multe arierate
Se pare că datoriile reprezintă unul dintre principalele obstacole care-i împiedică pe investitori să cumpere acţiuni la companiile noastre de stat (situaţia datoriilor istorice reprezintă un obstacol şi în privatizarea combinatului Oltchim şi a companiei CFR Marfă).
Ion Smeeianu, directorul general al Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR), a precizat, ieri, după încheierea termenului limită pentru achiziţionarea caietelor de sarcini, că potenţialii investitori au fost opriţi să participe la privatizarea operatorului român de poştă de datoriile importante ale societăţii de stat.
Domnia sa a precizat că cele mai importante preocupări pe care potenţialii investitori le-au ridicat în cadrul discuţiilor avute au fost legate, printre altele, de aspecte precum datoriile istorice ale companiei, mărite semnificativ în urma controlului ANAF, finalizat pe data de 16 mai 2013 şi care a