-AA+A
Construirea centrului turistic din Rodna aşteaptă vremuri mai bune foto: Mesagerul de BNImplementarea în comuna Rodna a proiectului „Managementul participativ şi integrat al Rezervaţiei Biosferei Munţii Rodnei - Parc Naţional, Sit Natura 2000” a intrat în impas, din cauza gradului mare de îndatorare la care ar fi supusă localitatea, în cazul realizării obiectivului finanţat în cadrul Axei Prioritare 4 a Programului Operaţional Sectorial de Mediu.
După cum ne-a explicat primarul Alexandru Năşcan, la mijloc sunt nu mai puţin de 2,5 milioane de lei - cofinanţare pentru care primăria nu poate gira de niciun fel. „Nu vom putea niciodată să facem rost de atâţia bani, mai ales în condiţiile crizei actuale. De aceea, suntem în plină etapă de reanalizare a soluţiilor de finanţare, împreună cu Ministerul Mediului şi autoritatea de management a proiectului. Pentru a putea, totuşi, fi pus în aplicare, proiectul ar putea fi încadrat unei alte sesiuni de finanţare”, ne-a declarat Alexandru Năşcan.
Valoarea totală a investiţiei este de 12,931 milioane de lei. Fondurile sunt nerambursabile, asigurate în proporţie de 80% de Uniunea Europeană, 20% reprezentând contribuţia Guvernului României. Proiectul ar trebui finalizat până în data de 30 iunie 2015. Pentru construirea centrului turistic, Primăria Rodna a pus la dispoziţie terenul, după ce a demolat vechiul dispensar medical (foto), folosind 50.000 de lei din bugetul local.
Conform documentaţiei tehnice, clădirea va avea un regim de înălţime de P+2. Parterul va găzdui recepţia, o sală de habitate şi specii, precum şi o spaţioasă sală de proiecţii video, etajul I - o sală de conferinţe şi o sală de educaţie ecologică, în timp ce etajul II va fi compartimentat în săli de expoziţie (foto, biosferă, peşteră, descoperiri, produse reciclate) şi un depozit de materiale. În afara construirii şi dotării cen