Comisarii de la Protecţia Consumatorilor îi sfătuiesc pe vrânceni să fie atenţi la etichetele brânzeturilor aflate în rafturile magazinelor, după ce un control efectuat în prima jumătate a lunii a scos la iveală practicile incorecte ale comercianţilor. În perioada verificărilor s-au găsit produse cu adaos de grăsimi vegetale, denumite impropriu telemea sau brânză Feta, smântână fermentată sau Sana cu un conţinut de grăsime de 2,8% faţă de minimul impus de 3,6%.
Potrivit reprezentanţilor Comisariatului Vrancea, cantitatea totală de produse verificate a fost de 12.159 kilograme, fiind constatate abateri la toţi cei 18 agenţi economici verificaţi. În urma controalelor a fost dispusă retragerea de la comercializare a unei cantităţi de 7 kilograme de smântână şi lapte bătut. „Cantitatea de produse la care s-au constatat abateri este de 1.562 kg, în special produse lactate acide, dar şi brânzeturi diverse, produse cu amestec de grăsimi vegetale şi animale. Pentru abaterile constatate, s-au aplicat 16 avertismente şi 11 amenzi, în valoare totală 18.700 lei, şi s-au dispus măsuri de oprire temporară de la comercializare a 1.525 kg produse lactate, în valoare de 15.437 lei, până la remedierea deficienţelor“, se arată într-un comunicat.
Pe lista abaterilor constatate şi sancţionate se numără utilizarea unor denumiri definite şi stabilite prin reglementări naţionale sau europene ori consacrate, respectiv „Caşcaval Dalia”, „Caşcaval Rucăr”, „Sana” , „Telemea”, „Brânză Feta” , în condiţiile în care produsele nu îndeplinesc condiţiile de calitate impuse pentru aceste produse. Caşcavalul comercializat sub denumirile Dalia şi Rucăr avea 40-42% grăsime raportată la substanţa uscată, în loc de minim 45% reglementat. Alte nereguli constatate au fost: lipsa informaţiilor privind data limită de consum sau data durabilităţii minimale, neputându-se verifica încadrarea în