Consumăm fără să vrem antibiotice, hormoni şi substanţe cancerigene, care ne ajung în organism chiar prin mâncarea pe care o punem pe masă. Autorităţile europene avertizează că 87% din puii crescuţi în România sunt plini cu substanţe chimice periculoase.
Raportul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor arată că 87% din puii româneşti sunt trataţi cu medicamente.
Puii crescuţi în fermele din România au dezvoltat rezistenţă la ciprofloxacină, tetraciclină şi ampicilină, substanţe care se folosesc şi pentru tratarea unor infecţii sau unor boli ca otita sau bronşita. În cazul porcilor, cea mai mare rezistenţă, de aproximativ 60%, este la tetraciclină. Acest antibiotic este utilizat pentru tratarea unor boli ca pneumonia sau a infecţiilor urinare.
România a ajuns în această situaţie alarmantă pentru că Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară nu poate face verificări riguroase, dar şi pentru că există un vid legislativ, care le permite marilor producători să reducă din costuri, tratând preventiv animalele.
“Carnea de pui este o carne sănătoasă, foarte indicată. Problema derivă din faptul dacă unii dintre crescători respectă sau nu reglementările Uniunii Europene în privinţa utilizării antibioticelor. În România, antibioticele sunt interzise a fi folosite pe post de promotor de creştere. Au fost admise acum 20 de ani, dar acum sunt interzise“, a declarat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.
Totodată, Mencinicopschi a subliniat că prezenţa antibioticelor în carnea de pui “nu se poate explica decât prin faptul că nu se respectă reglementările Uniunii Europene de către aceşti crescători. E vorba de crescători mici, lucrul ăsta se întâmplă şi în alte domenii din sistemul agroalimentar. Din când în când, apar scandaluri cu o cantitate mult prea mare de nitraţi sau de pesticide în legume şi fructe. Este numai o nerespectare a reglementărilor