Liderii USL au avut, luni seară, o discuţie asupra propunerilor de modificare a Constituţiei şi au convenit asupra amendamentelor la legea fundamentală, urmând ca propunerile să fie înaintate Comisiei de revizuire a Constituţiei, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse USL.
Una dintre propuneri prevede că partidul care a obţinut în urma alegerilor parlamentare cel mai mare număr de mandate îi va putea propune preşedintelui persoana nominalizată pentru poziţia de prim-ministru, urmând ca şeful statului să facă oficial nominalizarea premierului.
În situaţia în care premierul desemnat nu obţine în Parlament votul necesar pentru învestirea Guvernului, preşedintele va face o altă desemnare a premierului la propunerea partidului de pe locul al doilea.
În cadrul discuţiilor din USL, preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea, a insistat pentru menţinerea sintagmei partid, şi nu de alianţă, în ceea ce priveşte mecanismul de desemnare a premierului.
De asemenea, liderii USL au convenit asupra introducerii noţiunii de moţiune constructivă, prin care, la momentul demiterii unui Guvern, este nominalizat automat cel care ar urma să-i ia locul.
Totodată, moţiunile simple prin care se cere demiterea unui ministru vor fi supuse votului în plenul celor două Camere ale Parlamentului, iar în cazul adoptării ministrul va fi demis.
În situaţia remanierii, şeful statului nu va putea refuza propunerea de numire a unui ministru, însă acesta va trebui să fie audiat în comisiile de specialitate din Parlament, care vor acorda un aviz.
De asemenea, dizolvarea Parlamentului va fi posibilă dacă un referendum de demitere a preşedintelui eşuează şi doar în situaţia în care propunerea de demitere formulată de Parlament înregistrează mai multe voturi “împotrivă” decât “pentru”.
O altă situaţie în care Parlamentul ar putea fi dizolvat este aceea în care un Gu