Studenţii de la Universitatea din New York au dezvoltat o interfaţă de programare a aplicaţiilor care permite controlarea membrelor altei persoane prin internet, potrivit Yahoo News.
Will Canine, Carl Jamilkoski şi Andy Sigler s-au folosit de un aparat neurostimulator şi de o interfaţă de programare a aplicaţiilor pentru a trece de comenzile date de sistemul nervos al unui voluntar şi pentru a-i controla mişcările mâinii după bunul plac. Controlul poate fi realizat prin internet, cu ajutorul unui maus, tastaturi, joystick sau senzor Leap Motion.
Pentru a demonstra că invenţia funcţionează, ei au montat o serie de senzori pe braţul unui schelet din plastic. Atunci când braţul manechinului era mişcat, neurostimulatorul îl forţa pe voluntar să ridice mâna. A fost controlată cu ajutorul unui smartphone. Când telefonul era ridicat, se ridica şi braţul voluntarului.
„Suntem foarte interesaţi de controlul neautonom al corpului uman“, a declarat Canine, cel care s-a lăsat controlat timp de câteva ore. „În general lumea este înspăimântată de această idee, dar credem că apar nişte implicaţii interesante pentru oamenii care suferă de paralizie“, a mai spus Canine.
Studenţii susţin că interfaţa lor poate controla orice muşchi, însă ei au reuşit să controleze numai antebraţul şi bicepşii. „Şi în cazul picioarelor funcţionează, numai că sunt membre mult mai grele şi nici nu există o libertate de mişcare la fel de mare“, a mai spus Canine.
Studenţii au ţinut să specifice că interfaţa lor de programare a aplicaţiilor este încă în primele stadii de dezvoltare şi că, în cele din urmă va putea fi folosită pentru a-i ajuta pe oamenii care nu îşi pot mişca membrele.
„Este evident că invenţia nu este pregătită, deocamdată, pentru publicul larg. Totuşi, cred că în câţiva ani, când dispozitivele acestea vor fi mai mici, publicul le va găsi întrebuinţări“,