Pe parcursul anului trecut și în primele cinci luni ale acestui an, la Spitalul Roman s-au cheltuit 464.000 de lei pentru victimele agresiunilor, accidentelor rutiere și accidentelor de muncă. Pentru recuperarea victimelor agresiunilor și accidentelor rutiere se consumă bani din buzunarul asiguraților.
În fiecare an, Spitalul Municipal de Urgență Roman cheltuie sume enorme cu tratamentul victimelor agresiunilor, accidentelor rutiere și accidentelor de muncă. Deși acești bani se duc, de cele mai multe ori, pe tratamentul persoanelor care nu au asigurare și nu au plătit în viața lor vreun leu la Sănătate, acești bani sunt decontați de către casa de asigurări de sănătate, ei urmând a fi recuperați de la cei găsiți vinovați de instanță. Procedura este, însă, una greoaie, Spitalul Roman fiind nevoit să se constituie parte civilă pentru recuperarea banilor, iar, în unele cazuri, sumele recuperate sunt mult mai mici decât cheltuielile de judecată. Așa se face că, până la recuperarea banilor, costurile sunt suportate din buzunarul celor care contribuie la asigurările de sănătate.
Anul trecut, Spitalul Roman avea de recuperat, în cazul vătămărilor corporale, suma de 217.527 de lei, îngrijirile medicale pentru accidente de muncă au fost de 19.339 de lei, iar accidentele rutiere au însumat 159.533 de lei. “În primele cinci luni ale acestui an, accidentele rutiere au costat spitalul 20.451 de lei, pentru agresiuni s-au cheltuit 44.554 de lei, iar pentru accidente de muncă s-au acordat îngrijiri medicale în valoare de 3.080 de lei. Pentru accidentele de muncă plătește angajatorul. Acești bani sunt decontați de către casa de asigurări, deci spitalul nu este prejudiciat. Ulterior, ne constituim parte civilă, la cererea procurorilor sau polițiștilor, în procesul penal. După ce este găsit un vinovat, noi trebuie să recuperăm acești bani, pe care, apoi, treb