Un nou studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Guelph, Canada, a scos la iveală faptul că persoanele care sunt anxioase în timpul interviurilor de angajare au mai puţine şanse a de a primi postul vizat.
Rezultatele au indicat că deşi în timpul interviurilor, bărbaţii nu sunt mai anxioşi, comparativ cu femeile, ei se confruntă cu mai multe dificultăţi impuse de această stare.
Deborah Powell, unul dintre autorii studiului, susţine că anxietatea se poate manifesta în mai multe forme precum ticurile nervoase sau dificultatea de a vorbi şi de a oferi răspunsuri la întrebări. Toate acestea manifestări ale anxietăţii scad drastic şansele unui intervievat de a fi angajat.
La studiu au luat parte 125 de persoane care au fost supuse unui interviu fals. Nivelul de anxietate experimentat de subiecţi a fost mai întâi estimat de fiecare participant în parte, urând ca mai apoi acesta să fie evaluat de intervievatori.
Astfel, cercetătorii au constatat că participanţii care manifestaseră niveluri înalte de anxietate obţineau scoruri mai mici la interviu, comparativ cu subiecţii care îşi controlau emoţiile.
În plus, s-a observat că cele mai proaste rezultate s-au înregistrat în rândul bărbaţilor anxioşi. „S-ar putea să fie vorba de un stereotip legat de anxietate, oamenii acceptând, mai curând, ca femeile să fie anxioase şi nu bărbaţii.Probabil că ne aşteptăm ca bărbaţii să fie mai puţin emoţionali şi mai hotărâţi”, a declarat Powell.
Un alt coautor al studiului, Amanda Feiler, susţine că nu este exclus ca femeile şi bărbaţii să facă faţă în mod diferit anxietăţii. Este posibil ca femeile să folosească strategii mai eficiente care să le permită să îţi stăpânească anxietatea.
Ea a adăugat că femeile au tendinţa de a repeta înainte de interviul propriu-zis, fiind ajutate de alte prietene care le oferă şi suport emoţional.
„Prin