Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat marţi la Bruxelles că România a fost mai degrabă defavorabilă opririi embargoului militar către Siria. Miniştrii europeni de Externe au decis la Bruxelles să nu reînnoiască embargoul privind armele pentru rebelii sirieni, embargo ce expiră sâmbătă. Totuşi, nici o ţară nu intenţionează să trimită arme în următoarele două luni, pentru a nu pune în pericol iniţiativa de pace ruso-americană.
Maratonul ministerial din 27 mai, care a durat 12 ore, a găsit un compromis prin care partea principală a sancţiunilor să continue după 1 iunie. Este vorba despre domeniul economic, bancar-financiar.
Embargoul militar va expira însă în urma acestui compromis, care merge în sensul celor cerute de Franţa şi Marea Britanie. Cele două cred că Opoziţia siriană trebuie înarmată, întrucât forţele regimului de la Damasc au acces la arme. Embargo Siria Titus Corlăţean, ministru de Externe
Compromisul UE specifică necesitatea unei noi consultări între state membre înainte de 1 august, până când se va face şi o reevaluare a situaţiei pe teren în Siria.
Titus Corlăţean explică precauţiile luate de miniştrii de Externe: "România a fost totuşi foarte activă pentru a găsi o soluţie şi pentru a evita ca tot sistemul de sancţiuni să expire la 1 iunie. Am luat notă de angajamentul statelor care eventual ar fi interesate să exporte armament Opoziţiei siriene să nu o facă în această perioadă, pentru a da şanse iniţiativei americano-ruse pentru o nouă conferinţă la Geneva, la care să participe toate părţile interesate. În orice caz, eventualul export de armament către Opoziţia siriană trebuie să respecte anumite reguli clare, stabilite la nivel european".
Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a explicat marţi la Bruxelles că România a fost mai degrabă defavorabilă opririi embargoului militar către Siria. Miniştri