Cotidianul spaniol El Confidencial scria ieri că Ministerul de Interne al Spaniei a aprobat cererea Curţii Naţionale de Justiţie privind transferarea unor poliţişti pentru escortarea judecătorilor. "Îngrijorarea judecătorilor nu a fost determinată de o posibilă revenire a grupului terorist ETA, ci de mediul turbulent cu care se confruntă sistemul judiciar, în urma proceselor de corupţie în care sunt implicate băncile de economii", se mai arată în articolul din El Confidencial.
În ultimele luni, numele cel mai vehiculat în presă a fost cel al conglomeratului bancar Bankia, rezultat în urma fuziunii, în decembrie 2010, a şapte bănci regionale de economii. La sfârşitul anului 2012, Bankia ocupa locul patru în clasamentul băncilor spaniole, cu peste 12 milioane de clienţi.
Acum o bună parte dintre aceştia, în special deponenţii, doresc să-şi recupeze banii pierduţi în urma ingineriilor financiare desfăşurate sub atenta "supraveghere" a autorităţilor, iar pentru aceasta au ieşit în stradă şi protestează în faţa tribunalelor.
Mulţi dintre ei sunt pensionari care şi-au pierdut economiile de o viaţă, în urma transferului depozitelor către acţiuni preferenţiale, la sfatul funcţionarilor băncii. Angajaţii Bankia i-au asigurat că nu există ris-curi, iar randamentele anuale pot ajunge până la 7%. Investitorii instituţionali au ales să "ignore" această oportunitate unică de câştig.
O vizită pe site-ul băncii i-a convins pe deponenţi, probabil, că, pe lângă câştigurile importante, îşi aduc contribuţia la însănătoşirea sistemului bancar spaniol. "Suntem gata să pornim din nou" este sloganul cu care au fost întâmpinaţi, în timp ce, pe lângă produsele şi serviciile oferite, banca are şi o secţiune dedicată educaţiei financiare. Multe are Bankia, mai puţin bani pentru a fi returnaţi clienţilor.
Ce s-a întâmplat? Sistemul caselor de economii din Spania,